Вас вітає туристсько-краєзнавчий відділ КЗ "ЦПО" ММР ЗО

09:53
Проведення майстер-класу з писанкарства

       24 квітня 2021 р. в авіа містечку у гарнізонному будинку офіцерів з дотриманням всіх рекомендацій та вимог Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України, щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, відбувся майстер-клас з писанкарства.

Такі майстер-класи тут давно стали традиційними  - вже більше 10 років поспіль завідувачка будинку офіцерів пані Світлана Соколова запрошує для цього керівницю гуртка «Українське народознавство» комунального закладу «Центр позашкільної освіти» ММР ЗО  Оксану Човпило. Вчитися писати писанки запросили усіх охочих. Прийшли і дорослі, і діти. До писання писанок зголосилися і військовослужбовці строкової служби військової частини № 3840.

У вестибюлі пані Світлана зручно і затишно обладнала місця для писанкарства. Пані Оксана почала з того, що наголосила на надзвичайній важливості дотримання звичаїв свого народу: мова – голос народу, звичаї – його обличчя. Потім вона розповіла присутнім про значення писанки, як символу України, як священного оберега, як мальованої молитви-побажання.
У стародавні часи, до винайдення звукового письма, наші предки створили систему писанкових знаків. Таким чином, ці знаки – стародавня писемність. Звідси, мабуть, і назва «писанка». Якщо трактувати писанку як привітальну картку зі святом Великодня, стає зрозумілим, як висловити побажання адресатові за допомогою писанкових знаків. Якщо із знаків скласти орнамент, то виходить ніби віршоване привітання. Не всі ми поети, тож охоче беремо готові вірші-привітання. Тому пані Оксана крім таблиці з системою знаків пропонує готові схеми-узори (на зразок розмальовок) для зручності учнів-писанкарів. Вона ж надала учням зроблені нею писачки для писання писанок традиційним українським способом: розтопленим воском зі свічок з подальшим зануренням у розчини барвників. Барвники були куповані харчові, яйця справжні (але видуті).

        І, хоч у давні часи писанкарство вважалося суто жіночою справою, нині хлопці і юнаки охоче долучилися до цієї справи. Всі учні (і малі, і дорослі) виявилися старанними і талановитими. Військові додали на писанки патріотичну символіку, малюкам найкраще вдалося зобразити квіти і рибки. Усі свої витвори по закінченні майстер-класу діти забрали додому. Військові подарували свої писанки до оригінальної колекції будинку офіцерів: це – дерево (декоративне), на якому розвішані писанки з майстер-класів попередніх років.

       По закінченні майстер-класу пані Оксана привітала присутніх з прийдешнім святом Вербної неділі (25.04.2021), виконавши стародавній український обряд: «Не я б’ю, верба б’є! Від нині за тиждень Великдеь! Уже недалечко червоне яєчко!» і подарувала усім свячені гілочки верби.

Фото можна подивитися за посиланням Майстер-клас з писанкарства 24 квітня 2021 року

Методист ТКВ КЗ «ЦПО» ММР ЗО Наталія Костікова

Переглядів: 213 | Додав: levanisova71 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar