Вас вітає туристсько-краєзнавчий відділ КЗ "ЦПО" ММР ЗО

11:38
Польовий семінар-практикум для педагогів Запорізької області

24–26 червня 2021 року педагоги туристсько-краєзнавчого відділу КЗ «Центр позашкільної освіти» - Наталія Костікова, Олена Зуєва та Оксана Човпило приймали участь в обласному польовому семінарі-практикумі «Організація пошуково-дослідницької роботи учнівської молоді» для педагогічних працівників Запорізької області, що проводився відділом краєзнавства та патріотичного виховання КЗ «Центр туризму» ЗОР.

В перший день семінару учасниками було відвідано культурну та історичну пам'ятку Запорізького краю – Панське озеро, історико-архітектурний музей заповідник «Садиба Попова», краєзнавчі музеї міст Дніпрорудного та Кам'янки-Дніпровської, де був проведений майстер-клас з гончарства. Ввечері, перемістившись до урочища Мамай-гора, було організовано польовий табір. Також в цей день, згідно програми заходу, був проведений практикум «Методика організації та проведення стаціонарної експедиції та експедиції з активним способом пересування».

Робота другого дня семінару-практикуму розпочалась з відвідання археологічного комплексу «Солоха» - курганного могильника епохи бронзи, що знаходиться на південній околиці села Велика Знам'янка. Це одна з найбагатших скіфських царських могил 4 ст. до н.е. Розкопки на території цього кургану тривали впродовж 1912 року, однією з найвідоміших знахідок став скіфський золотий гребінь, що зараз зберігається в Ермітажі. Археологічний комплекс «Солоха» вразив масштабністю (висота наземного насипу – близько 18 метрів), гарним навколишнім краєвидом, а ще важкодоступністю – йти до нього прийшлося дорогою через поле під спекотним сонцем більш ніж 10 км шляху.

Вже на території свого польового табору, учасники семінару цього ж дня відпрацьовували навички з географічного краєзнавства: проводили гідрологічні, метеорологічні, ґрунтознавчі та геоморфологічні дослідження.

У вечірній час з екскурсією пройшлися територією урочища Мамай гора, де побачили курганні поховання і неймовірне степове різнотрав'я, що вразило барвистими кольорами (це, до речі, особливість цього сезону – через дощову погоду степові трави ще досі радують око своїм квітчанням).

Вранці третього дня учасники семінару-практикуму, згорнувши польовий табір, переїхали до с. Мала Білозірка, де відвідали з екскурсією зразковий шкільний музей Малобілозерської школи-інтернату «Дивосвіт». З першого погляду вразила територія цієї школи – неймовірно гарні алеї, клумби, безліч квітів, а серед них яскраво-неповторні скульптурні витвори майстрів-гончарів. Щороку на території школи впродовж місяця проходить Міжнародний пленум, куди з'їжджаються майстри гончари та художники з усього світу, щоб обмінятися досвідом, поспілкуватися, а найголовніше – зробити новий витвір мистецтва, що поповнить виставку скульптур на шкільному подвір'ї.

Завершився семінар-практикум відвіданням села Балки Василівського району, де ми мали змогу, за програмою, ознайомитись з роботою шкільного краєзнавчого музею. Тут ми дізналися багато цікавого про історію села Балки, та розкопки курганного поховання «Гайманова Могила», що знаходилося в його околицях.

         Відвідування таких семінарів-практикумів є невід'ємною ланкою в системі самоосвітньої діяльності педагогів, сприяє урізноманітненню та вдосконаленню методів пошуково-дослідницької роботи з учнівською молоддю.

Педагоги туристсько-краєзнавчого відділу Центру позашкільної освіти висловлюють свою щиру подяку організаторам цього семінару-практикуму та сподіваються на продовження гарної традиції щорічного їх проведення. Дякуємо КЗ «Центр туризму» ЗОР за триденну турботу та піклування, позитивні враження та дружню обстановку!

Методист ТКВ КЗ «ЦПО» ММР ЗО Наталія Костікова

             Польовий семінар-практикум 24-26 червня 2021 року

Переглядів: 305 | Додав: levanisova71 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar