Вас вітає туристсько-краєзнавчий відділ КЗ "ЦПО" ММР ЗО

17:14
Осінні канікули вихованців туристсько-краєзнавчого відділу КЗ "ЦПО"

Цікаво та з користю провели свої осінні канікули вихованці туристсько-краєзнавчого відділу Комунального закладу «Центр позашкільної освіти» (КЗ «ЦПО»). Діти побували на екскурсіях, в походах вихідного дня, прийняли участь у навчально-тренувальних зборах, практичних заняттях на скеледромі Управління молоді та спорту на стадіоні «Спартак» ім. О. Олексенка.

Вихованці Тетяни Волошенюк, Лариси і Костянтина Акимових, Віктора Волошенюка прийняли участь у навчально-тренувальних зборах, що проходили з 19 по 22 жовтня на території Богатирського лісництва та дитячого оздоровчого табору «Сонячний», де в реальних умовах, на місцевості, відпрацьовували особисте проходження підйому по крутому схилу, спуску, траверсу та техніку подолання перешкод за допомогою спеціального обладнання. Крім того, діти мали можливість покращити навички спортивного орієнтування за картою лісництва, пройшовши лісовими стежками у пошуках умовних контрольних пунктів.

Напередодні святкування дня визволення міста Мелітополя від нацистських загарбників вихованці гуртків «Історики-краєзнавці» та «Екологи-краєзнавці» (керівник Олександр Рогаль) здійснили одноденний похід, в ході якого не тільки відвідали бліндаж, у якому у вересні — жовтні 1943 року розташовувалися командні пункти 463 полку 118-ї стрілецької дивізії і 117-го артилерійського полку Південного фронту, а й меморіал пам’яті на місці прориву німецької лінії оборони "Вотан" та бліндаж біля села Садового. В ході походу діти змогли познайомитися з хронологією та історією подій 1943 року, разом з керівником гуртка Олександром Рогалем привели до ладу занедбаний меморіал перед бліндажем.

Наприкінці жовтня вихованці Олександра Рогаля та Олександра Ігнатова (гуртки «Історики-краєзнавці» та «Спортивне орієнтування») здійснили одноденну екскурсію по Старобердянському лісництву, де дізналися про історію створення лісництва, про людей, які зробили вагомий внесок в його розвиток і становлення.

Не менш цікавими стали екскурсії та походи вихідного дня вихованців гуртків «Юні туристи-краєзнавці» та «Історики-краєзнавці» (керівник Тетяна Алексєєва). В день визволення Мелітополя від німецьких загарбників, 23 жовтня, вихованці цих гуртків пройшлися з екскурсією пам'ятними місцями міста та поклали квіти на могилах захисників Мелітополя на Братському кладовищі, біля пам'ятника Героям-підпільникам. Юні туристи-краєзнавці та історики-краєзнавці відвідали з екскурсіями міський парк ім. Горького та зоокуточок на «Поляні казок», міський краєзнавчий музей.

Вихованці Тетяни Алексєєвої та Андрія Головіна прийняли участь у навчально-тренувальних зборах, що проходили у Старобердянському лісництві. Хлопці та дівчата спостерігали за фенологічними змінами у природі, відпрацьовували навички подолання природних перешкод по різних видах рельєфу, а ввечері, біля вогнища співали туристські пісні під гітару та розповідали цікаві історії своїх минулих туристських подорожей.

На скеледромі Управління молоді та спорту на стадіоні «Спартак» ім. О. Олексенка під час канікул  проводили практичні заняття для своїх вихованців керівники туристсько-спортивних гуртків Віталій Дуков, Андрій Шевченко, Лев Цахно, Віктор Волошенюк, Лариса та Костянтин Акимови, Андрій Головін. На штучному скельному рельєфі гуртківці відпрацьовували техніку лазіння на швидкість та складність. Перші спроби занять на скеледромі були і у вихованців краєзнавчих гуртків (керівники Наталія Костікова та Тетяна Алексєєва) – діти із захопленням намагалися підкорити висоту та дістатися до «скельної вершини».

Вихованці Наталії Костікової та Олени Зуєвої під час осінніх канікул побували у селі Садовому, пройшлися степовими стежинами вздовж розташування у далекому 1943 році лінії оборонних німецьких укріплень «Вотан», поклали букети польових квітів на могили радянських бійців біля Обеліску Слави. Під час походу вихідного дня, що проходив у селі Терпінні, діти побували у терпіннівському піщаному кар'єрі, відвідали заповідну територію «Цілющі джерела», побачили пам'ятку природи «Дуб-патріарх». Найнезабутніші враження залишилися від перегляду приватної колекції плазунів: діти побачили полозів різних видів, тритонів, удава, черепах, дізналися про особливості догляду за плазунами у тераріумі та навіть мали можливість потримати всю цю живність у власних руках.

Теплим сонячним днем вихованці Наталії Костікової (гурток «Географи-краєзнавці») пройшлися з екскурсією стежинами агробіологічного комплексу Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Богдана Хмельницького. Для хлопців та дівчат було цікавим побачити тут дендрологічний парк, ознайомитися з видовим розмаїттям представлених там рослин, пройтися стежками фруктового саду, побачити річку Молочну,  тренування, що проводилися робітниками кінно-спортивної школи, та, навіть, погодувати коня Бориса заздалегідь заготовленою морквою.

Яскраво проводили канікулярні дні вихованці гуртків «Українське народознавство» (керівник Оксана Човпило). Побувавши в поході вихідного дня у міському лісопарку, діти вивчили побут чумаків, а також приготували традиційну чумацьку страву – куліш - суп з пшоном, цибулею і салом. Але, до вказаних інгредієнтів додали ще й картопельки… Отримали справжню смакоту! Під час практичних занять на місцевості дітлахи позбирали осінні квіти, трави, ягоди - природні матеріали для хатніх оберегів, які будуть робити на заняттях гуртка.  Також вихованці знайомилися з українським традиційним мистецтвом – витинанкою, та створювали композицію "Світове дерево"; вивчали традиції квітчання в українській весільній обрядовості, та створювали штучні квіти з паперу.

Останні погожі та теплі жовтневі дні вже залишилися позаду. Хочеться вірити, що набутий під час екскурсій і поїздок бойовий запал, і позитивний настрій допоможуть гуртківцям Центру з легкістю включитися в освітню шкільну діяльність. Будемо сподіватися, що зимові канікули, які чекають дітлахів попереду, стануть періодом нових похідних вражень та туристських звершень.

Методист ТКВ КЗ «ЦПО» ММР ЗО Наталія Костікова

 

Осінні канікули-2020

 

 

#osvita.mlt

Переглядів: 137 | Додав: levanisova71 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar